Vässa formen!

Rätt loft och lie på klubborna?
Rätt skaft för din sving?
Vässa form och utrustning med en studiolektion med svinganalys.
25 min - 375:-
50 min - 625:-
Lektionspaket - 1 450:-
(2x50 min+1x25 min)

Hyr golfbil

Förhöj spelupplevelsen med golfbil.
18 hål - 400 kr
36 hål - 600 kr
Medlemmar har 100 kr rabatt på priset.

Banchefen kan med kort varsel införa ett förbud mot golfbilar. Förbud råder från 7/10.

Körkortskrav och körtips för golfbil.

Snabbfakta Banan

Spelbar:
9 hål 1938. 18 hål 1961.
Arkitekt: Frank Dyer (1938) och
Nils Sköld (1961)
Tee typ: Gräs
Karaktär: Stadsnära, kuperad parkbana.
Greengräs: Vitgröe
Par: 70
Banrekord: 60 slag (gul tee)
Terry Burgoyne
62 slag (vit tee) Per Nyman.

JGK Finish

Läget på banan är när vi vänder blad till juni bra, men torrt! Vi har inte fått en droppe regn på snart en månad. Bevattningen har sina begränsningar, vilket börjar synas på kringområden dit bevattningen inte når. Vi får heller inte vattna hur mycket som helst utan måste ta hänsyn till vattenståndet i Tabergsån där vi tar vårt vatten.
Vi prioriterar greenerna och därefter tee och sedan fairways. Vårt bevattningssystem har dessutom som sagt sina (ålders-)begränsningar och givetvis strular det när det behövs (och belastas) som mest.
Värt att tänka på att det trots allt bara är 8-9 veckor sedan som vi hade snö på banan. Vi är fortfarande tidigt på säsongen även om det blivit högsommartemperaturer. Den här tiden på året är det prioriterat att få de vinterskador som vi har att växa igen.
Detta arbete leder till att vi inte har den hastighet på greenerna som det kommer att vara om någon månad. Det är nämligen omöjligt att kombinera en ihopläkning med så låg klipphöjd att vi får upp farten på greenerna. Så just nu gödslar vi mer än vanligt och håller en något högre klipphöjd för vi ser positiva effekter på de skadade ytorna. Här ungefär en månad mellan bilderna på samma skada. Som ni ser är vi på mycket god väg.

Jag lovar att vi göra allt för att ni ska få en trevlig upplevelse på banan. Maj 2018 har varit en av de mest intensiva arbetsmånaderna någonsin för Sveriges banarbetare (se text nedan). Respektera när vi är ute och gör jobb på banan så är vi snart där när banan är i sin fulla prakt igen. Eller om du så vill, när banan är i kapp den härliga högsommartemperaturen.

Markus Rehnström
Banchef, Jönköpings Golfklubb

Från SGA:

” I år, mer än något annat år, har era greenkeepers och Course managers jobbat otroligt mycket. Först ligger snön rekordlänge sedan får vi den varmaste maj någonsin. Detta extrema läget kräver insatser utöver det vanliga.
I många delar har man fått göra allt för att få igång växtligheten efter en tuff vinter.
När man gör allt för att läka vinterskador står det oftast i motsats till magra, snabba greener. Så när golfare tycker att greenerna är tröga så förstår de inte att detta görs för att läka skadorna på greenerna.
Ett annat fenomen är bevattningsanläggningarna som ofta har passerat ” bäst före datumet” vid en extrem belastning som i år havererar. Att laga detta skall då läggas på toppen av all övertid, vilket ibland inte går. Det finns helt enkelt för få timmar på dygnet. Något annat på banan blir lidande.
Att arbetsbelastningen i år är högre än normalt borde alla förstå lika så att kvaliteten inte är den normala i många regioner pga av vinterskador eller begränsning av vatten. Självklart finns det vissa regioner som mår bra av rådande omständigheter. Men det gemensamma är att alla har fått jobba extremt hårt och mycket i år.
Det jag försöker säga är att om kunskapen om banskötsel ökar hos vanliga golfare och om vetskapen om arbetssituation hos greenkeepers når medlemmarna så blir det bättre. Då slipper era greenkeepers kanske höra: - hur har ni satt teekloten på 5:an eller hur kan greenerna vara så tröga. När ska ni klippa ner dem?
Frågorna når dem ibland efter ett 12 timmars arbetspass när de borde varit hemma hos familjen.

Det komiska i det hela är att det är golfarnas/medlemmarnas intresse och engagemang i golfen som manar på dem. De vill, precis som era greenkeepers, ha en så bra bana som möjligt vilket är mycket positivt. Men utan kunskap och förståelse för situationen blir deras engagemang ofta till en börda istället för energi.
Så min önskan till styrelser, Course managers och klubbledningar är att vi tillsammans hjälper medlemmarna att förstå vilket jobb och engagemang som läggs ner för att de skall få bästa möjliga golfbanor.
Tillsammans kan vi skapa bättre golfbanor och få personalen att orka med den höga belastningen. Alla blir vinnare om vi bjuder på kunskap och respekt för varandra.

Njut av golfen och ta hand om er personal på samma sätt som de tar hand om er bana.

//Göran, Kanslichef SGA (Swedish Greenkeeper Association) "

Mål och verksamhetsplan för banan

Jönköpings Golfklubb arbetar utifrån ett antal riktlinjer för hur bana/anläggning skall presenteras och skötas, för att uppnå den nivå som medlemmarna via årsmöte givit styrelsen i uppdrag att fastställa för klubben.
På uppdrag av styrelsen år 2007 uppdrogs åt David Stansfield att göra en omfattande besiktning och analys av banan. Detta resulterade i ett dokument som beskriver markförhållanden, jordmån, bevattning och andra förhållanden som påverkar spelytorna. Samt hur klubben bör agera ur skötselsynpunkt för att optimera spelbarhet på jämna och välmående gräsytor såsom tee, fairway och green.

Detta STANSFIELDDOKUMENT har legat till grund för en skötselplan av anläggningen.